Het Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming: Een Samenspel van Parallelle Transformaties - van der Steege, Mariska; Regeer, Barbara (Jeugd in Ontwikkeling, 2024)
Het stelsel van jeugdbescherming in Nederland staat onder druk. De keten, bestaande uit Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de Gecertificeerde Instellingen voor jeugdbescherming, is te lang. De organisaties hebben overlappende taken, ouders en kinderen voelen zich niet gehoord en gezien, en het geweld in het gezin verdwijnt ondanks alle inspanningen niet of onvoldoende. In maart 2021 werd het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming aangeboden aan de Tweede Kamer. Dit bevat een beeld van een toekomstig nieuw stelsel van kind- en gezinsbescherming bij onveilige thuissituaties. Dit artikel geeft een schets van dit scenario. Daarna wordt beschreven via welke weg deze verandering vorm krijgt in de praktijk, en wat dit vraagt van professionals en organisaties. Het toekomstscenario vraagt om een parallelle transformatie bij iedereen: professionals, leidinggevenden, bestuurders, stelselverantwoordelijken, toezichthouders en bewindspersonen.AbstractThe youth protection system in the Netherlands is under pressure. The chain, consisting of Veilig Thuis, Raad voor de Kinderbescherming and the Gecertificeerde Instellingen voor jeugdbescherming, is too long, the organizations have overlapping tasks, parents and children do not feel heard or seen, and violence in the family disappears despite all efforts not or insufficiently. In March 2021, the Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming was presented to the Tweede Kamer. This contains a vision of the future of a new system for child and family protection in situations of domestic violence and child abuse. This article provides an outline of this new scenario. It then describes how this change takes shape in practice, and what this requires of professionals and organizations. The Toekomstscenario requires a parallel transformation for everyone: professionals, managers, administrators, system managers, supervisors and ministers.