Het Effect van Individuele en Groepsbehandeling voor Adolescenten met Borderlineproblematiek: Een Scoping Review - van der Laan, Tessa; Wilms, Marlieke; Menninga, Astrid (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
Beginnende borderlineproblematiek wordt bij adolescenten ondergediagnosticeerd en onderbehandeld, wat de kans op het ontwikkelen van een ‘full-blown’ persoonlijkheidsstoornis vergroot. Dit heeft ingrijpende gevolgen, zoals een verhoogd risico op suïcide, meer gezondheidsproblemen en intensievere, duurdere zorg. Vroegtijdige behandeling van borderlineproblematiek is daarom essentieel. Behandeling bij adolescenten met borderlineproblematiek kan individueel, groepsgewijs of in combinatie plaatsvinden. Er is echter een gebrek aan direct vergelijkende onderzoeken naar de effectiviteit van verschillende behandelvormen. Dit leidde tot de volgende onderzoeksvraag: Zijn er indicatoren in de literatuur beschikbaar die onderscheid maken in behandeleffectiviteit voor adolescenten met borderlineproblematiek tussen individuele vs groepsbehandeling? Om deze vraag te beantwoorden is een scoping review uitgevoerd, waarin 21 wetenschappelijke artikelen van gemiddelde tot hoge kwaliteit zijn geanalyseerd. De resultaten tonen aan dat zowel individuele als groepsbehandeling positieve effecten laat zien. Groepsbehandeling lijkt passender wanneer er (vooral) sprake is van internaliserende problematiek, en draagt bovendien indirect bij aan een verhoogde behandelopkomst. Individuele behandeling lijkt meer geschikt wanneer er (vooral) externaliserende problematiek aanwezig is of wanneer er negatieve groepservaringen zijn opgedaan in het verleden. In beide behandelvormen kan het betrekken van het sociaal netwerk de kans op succesvolle afronding van de behandeling vergroten. Gezien de beperkte hoeveelheid literatuur over de effectiviteit van behandelmethodes voor beginnende borderlineproblematiek bij adolescenten, en het ontbreken van studies waarin beide behandelvormen direct met elkaar vergeleken worden, dienen de bevindingen met voorzichtigheid geïnterpreteerd te worden. AbstractEarly traits of a borderline personality disorder are underdiagnosed and undertreated in adolescents, which increases the likelihood of developing a “full-blown” personality disorder. This has far-reaching consequences, such as an increased risk of suicide, more health problems and more intensive, expensive care. Early treatment of borderline problems is therefore essential. Treatment for adolescents with borderline problems can be individual, group or combined. However, there is a lack of direct comparative studies on the effectiveness of different forms of treatment. This led to the following research question: Are there indicators available in the literature that distinguish treatment effectiveness for adolescents with borderline problems between individual vs group treatment? To answer this question, a scoping review was conducted, analyzing 21 medium- to high-quality scientific articles.The results indicate that both individual and group treatment show positive effects. Group treatment seems more appropriate when (mainly) internalizing problems are present, and also contributes indirectly to increased treatment attendance. Individual treatment seems more appropriate when (mainly) externalizing problems are present or when negative group experiences have occurred in the past. In both forms of treatment, involving the social network can increase the likelihood of successful treatment completion. Given the limited amount of literature on the effectiveness of treatment methods for incipient borderline problems in adolescents, and the lack of studies directly comparing both forms of treatment, the findings should be interpreted with caution.