Een Beter Vervolg: Implementatieonderzoek naar Betere Start, Opvoedondersteuning voor (Ex-)Gedetineerde Moeders - Menting, Ankie; Orobio de Castro, Bram (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
Kinderen van (ex-)gedetineerde moeders hebben een sterk verhoogd risico op het ontwikkelen van gedragsproblemen en latere criminaliteit. Betere Start is een opvoedtraining voor (ex-)gedetineerde moeders om deze gedragsproblemen en latere criminaliteit bij hun twee- tot tienjarige kinderen te voorkomen. De effectiviteit van Betere Start ten aanzien van opvoedingsgedrag door moeders en gedragsproblemen bij hun kinderen en latere criminaliteit van kinderen en moeders is in eerder gerandomiseerd effectonderzoek aangetoond. In de huidige studie onderzochten we de brede implementatie van deze interventie over een periode van vijf jaar. De onderzoeksgroep bestond uit 122 moeders met 186 kinderen (Mleeftijd = 6.45 jaar, 51.61 % meisjes) uit tien interventiegroepen, waarvoor in routinematige monitoring gegevens werden verzameld over de ontvangen interventie, gedragsproblemen bij kinderen, opvoedvaardigheden, cognitieve vertekeningen en tevredenheid met de interventie. De resultaten laten zien dat het ook in de dagelijkse praktijk mogelijk is om deze moeilijke doelgroep te bereiken, om de interventie naar tevredenheid uit te voeren en daarbij de beoogde veranderingen in gedragsproblemen, opvoedvaardigheden en cognitieve vertekeningen te bereiken. Deze studie geeft daarmee aanwijzingen voor de haalbaarheid en het belang van goede uitvoering van Betere Start in de dagelijkse praktijk, met gunstige effecten op de ontwikkeling van kwetsbare kinderen. Daarmee wordt de waarde van blijvende monitoring van interventies geïllustreerd.AbstractChildren of (formerly) incarcerated mothers are one of the most at-risk populations for the development of behavior problems and delinquent behavior patterns. Better Start is a parenting intervention for incarcerated and formerly incarcerated mothers that aims to prevent behavior problems and delinquent behavior in their 2-to-10-year old children. Better Start has already been proven effective regarding maternal parenting behaviors children’s behavior problems, and children’s and mother’s later delinquent behaviors, in a previous RCT and long-term follow-up. In the current study, we examined the broad implementation of this intervention during a period of five years. The sample consisted of 122 mothers with 186 children (Mage = 6.45 years, 51.61 % girls) from 10 intervention groups. Routine outcome measure data on the received intervention, behavior problems, parenting behaviors, cognitive distortions and satisfaction with the intervention were collected. The results show that it is possible to reach this hard-to-reach population and deliver the intervention satisfactorily in daily practice, resulting in the expected changes in behavior problems, parenting behaviors and cognitive distortions. This study therefore indicates that the intervention Better Start is feasible in daily practice. The importance of thorough implementation and monitoring of intervention quality for beneficial results in vulnerable families is discussed.Bijsluiter Voor de Praktijk• Betere Start is al eerder effectief gebleken in het voorkomen van opvoedingsproblemen, gedragsproblemen en latere criminaliteit, in een gerandomiseerd effectonderzoek.• In de huidige studie onderzochten we de uitvoering en resultaten van de interventie bij implementatie in de dagelijkse praktijk.• Het blijkt ook in de praktijk mogelijk om een moeilijk te bereiken doelgroep toch te bereiken en behouden, en een geprotocolleerde interventie getrouw met hen uit te voeren.• Ook bij langdurige uitvoering in de praktijk worden verbeteringen in opvoeding, ontwikkeling van kinderen en gedachtegang van moeders bereikt.• Dit spreekt voor de bredere inzet van effectieve interventies als selectieve preventie voor kwetsbare gezinnen.