A Healthy Start: Een Mentaal Gezonde Basis voor de Huidige Generatie Jongeren - Toenders, Yara Jo; Crone, Eveline; Muetzel, Ryan; Achterberg, Michelle; Bakkali, Amine; van den Bedem, Neeltje; Borkhuis, Eva; Figueroa, Caroline; Van der Hallen, Ruth; Harrewijn, Anita; Jansen, Pauline; Schaap, Julian; et al. (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
De mentale gezondheid van jongeren staat onder grote druk, blijkt uit diverse rapporten. Ondanks inspanningen op onder andere scholen om dit te verbeteren, blijft de impact beperkt. Met Healthy Start willen we dit probleem transdisciplinair aanpakken, door middel van samenwerking met alle betrokkenen. Door jongeren, hun directe omgeving en beleidsmakers te betrekken willen we oplossingen zoeken die alle perspectieven meenemen. Het doel is om een wetenschappelijk onderbouwd aanbod te ontwikkelen dat jongeren helpt zich gezien, gehoord en ondersteund te voelen in hun mentale welzijn. Drie speerpunten van Healthy Start worden specifiek toegelicht. AbstractThe mental health of young people is under pressure, as evidenced by (inter)national research and reports. Despite efforts in schools to improve young people’s mental wellbeing, the impact remains limited. With Healthy Start, we aim to address this issue using a transdisciplinary approach, through collaboration with all stakeholders. By involving young people, their immediate environment, and policymakers, we aim to find solutions that take all perspectives into account. The goal is to develop a scientifically supported approach that helps young people feel seen, heard, and supported in their mental well-being.