Klimaatstress bij Jongeren: Wat Zien Jeugdprofessionals? - Zandbergen, Marian (Jeugd in Ontwikkeling, 2025)
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat klimaatverandering mentale impact heeft op veel jongeren. Gezien de relatieve nieuwheid van klimaatverandering als opvoed- en opgroeithema is het belangrijk te verkennen wat jeugdprofessionals zien aan klimaatstress en andere reacties van jongeren op hun groeiende besef daarvan. Dat blijkt sterk uiteen te lopen, maar zorgen en stress over klimaatverandering komen op veel plekken nog weinig ter sprake. Verklaringen daarvoor worden gezocht in persoonlijke en situationele complicerende elementen. Deze dragen volgens jeugdprofessionals bij aan het verschil tussen ervaringen van jongeren en dat wat jeugdprofessionals daarvan zien en bespreken. Bewustwording en ondersteuning van jeugdprofessionals kan bijdragen aan betere ondersteuning van de impact van klimaatverandering op jongeren. AbstractVarious studies indicate that climate change has a mental impact on many young people. Given the relative novelty of climate change as a theme in child-rearing and development, it is important to explore what youth professionals observe regarding climate stress and other reactions among young people to their growing awareness of climate change. These observations appear to vary greatly. However, concerns and stress about climate change are still rarely discussed in many contexts. Explanations for this are sought in personal and situational complicating factors. According to youth professionals, these factors contribute to the discrepancy between what young people experience and what youth professionals observe and discuss. Raising awareness and providing support for youth professionals may help in better addressing the impact of climate change on young people.