De reikwijdte van het bijkans heilige demonstratierecht (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Met het oog op de toegenomen aandacht voor het demonstratierecht en de grote verscheidenheid aan protestvormen, zetten de auteurs in dit artikel op overzichtelijke wijze uiteen wat de huidige reikwijdte van het demonstratierecht is. Daartoe bespreken zij zowel het doel en belang van het demonstratierecht ex artikel 9 Grondwet en artikel 11 EVRM, als de materiële reikwijdte daarvan. Vervolgens komt aan de orde in hoeverre enkele niet-klassieke protestvormen – zoals bezettings- en blokkadeacties en virtuele protestacties – (nog) onder die reikwijdte kunnen worden inbegrepen. Afsluitend stippen de auteurs nog kort aan of mensenrechtenbotsingen, waarbij het demonstratierecht in botsing komt met andere rechten en vrijheden zoals neergelegd in de Grondwet en het EVRM, invloed hebben op de reikwijdte van het demonstratierecht.