Verslag NJCM-Seminar Discriminatie in het vreemdelingenrecht? Discriminatie in het vreemdelingenrecht? (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Op donderdag 24 november 2022 organiseerde de werkgroep Vreemdelingenrecht van het NJCM een seminar over discriminatie in het vreemdelingenrecht. Het seminar vond plaats op de Campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Het doel van het seminar was om te onderzoeken in hoeverre er sprake is van discriminatie in de uitvoering van het vreemdelingenbeleid. De toeslagenaffaire bracht onlangs pijnlijk aan het licht hoe erg het kan misgaan wanneer er bij een uitvoeringsinstantie sprake is van (institutioneel) racisme en wanneer de rechtsbescherming voor de burger faalt. De vraag tijdens het seminar was of er parallellen te trekken zijn tussen de toeslagenaffaire en de besluitvorming in vreemdelingenzaken en de wijze waarop de rechtspraak die besluitvorming toetst. Het thema van het seminar werd vanuit de volgende onderwerpen belicht: asielaanvragen met LHBTI-zijn als motief, de inburgeringsplicht en algoritmische besluitvorming. De avond werd voorgezeten door mr. dr. Bahija Aarrass, universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.