Het Nederlandse systeem van postmortaal onderzoek in het licht van artikel 2 EVRM (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
In Nederland overlijden circa 170.000 mensen per jaar. Zoals alle Europese landen heeft Nederland een systeem voor het doen van onderzoek naar een overlijden. Dit systeem is voornamelijk een administratief systeem. Bij een vermoeden van een strafbaar feit sluit het administratieve systeem aan bij het strafrecht. Vanuit Europees perspectief, met name vanuit artikel 2 van het EVRM en de daarbij behorende jurisprudentie, zijn eisen gesteld waaraan het systeem van een land moet voldoen als het gaat om onderzoek naar overlijden. In dit artikel wordt de theorie van het Nederlandse systeem naast de praktijk gelegd. Tevens wordt het systeem langs de door het EHRM gestelde eisen gelegd en wordt geconcludeerd dat het Nederlandse systeem van de lijkschouw niet voldoet aan artikel 2 EVRM.