Myj/mering: Het verlanglijstje van het EHRM aan de regeringsleiders (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Oud EHRM-rechter Egbert Myjer myj/mert over de 4th Summit of Heads of State and Government of the Council of Europe die plaatsvond op 16 en 17 mei 2023 in Reykjavik. Ten behoeve van de regeringsleiders zijn allerlei stukken opgesteld. Twee verdienen speciale aandacht: een door het EHRM zelf opgesteld Memorandum of the European Court of Human Rights en een verlanglijstje van de belangrijkste mensenrechtelijke NGO’s: de The Hague Civil Society Declaration on Council of Europe Reform. Wat is naar het oordeel van het EHRM en de NGO’s minimaal nodig om het systeem van het EVRM naar behoren te laten functioneren?