De nevelen van de oorlog ontsluierd: Onderzoeksverplichtingen tijdens gewapend conflict (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Onderzoek speelt een cruciale rol tijdens gewapend conflict, en in de nasleep ervan. De nevelen van de oorlog, de zogenaamde ‘fog of war’, verhullen wat zich op de grond afspeelt. Dit kan het welhaast onmogelijk maken voor oorlogsslachtoffers om te achterhalen wat en is overkomen, waarom dat is gebeurd, wie er verantwoordelijk is, en of ze een recht op rechtsherstel en toegang tot een rechtsmiddel hebben. Dit artikel beoogt te verhelderen wat de reikwijdte is van, en welke standaarden gelden onder, onderzoeksverplichtingen in de voor Nederland meest relevante mensenrechtenverdragen – te weten het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de belangrijkste verdragen van het humanitair oorlogsrecht, te weten de Verdragen van Genève en de daarbij behorende Additionele Protocollen.