Het recht op vergetelheid anno 2024 (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2024)
Het vorig jaar in Straatsburg gewezen arrest Hurbain/België vormt een goede aanleiding om te bezien of respectievelijk in hoeverre anno 2024 van een daadwerkelijk ‘recht’ op vergetelheid kan worden gesproken, wanneer het succesvol kan worden ingeroepen dan wel het zal moeten afleggen tegen andere rechten en (daardoor beschermde) belangen. In deze bijdrage wordt het arrest in context geplaatst en gecontrasteerd met eerdere arresten die in Luxemburg en Den Haag over deze thematiek zijn gewezen. Voornaamste conclusie is dat het arrest een (op wezenlijke punten) andere casuspositie betreft dan aan de orde in eerder door het HvJ EU en de Hoge Raad gewezen arresten over het verwijderen van zoekresultaten op internet. Het aan te leggen toetsingskader is daarom ook (wezenlijk) anders.