’A man’s house as his castle?’: Over het verdergaand beperken van demonstraties bij woningen (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2025)
Het debat over de toelaatbaarheid van demonstraties bij woningen laait in Nederland op wanneer groepen actievoerders in 2022 de woningen van politici Sigrid Kaag en Christianne Van der Wal bezoeken. Uit verschillende hoeken worden de acties als intimiderend bestempeld. Het vraagstuk legt een ingewikkelde balans tussen rechten bloot: ‘enerzijds hebben demonstranten in beginsel het recht om zelf de plaats van hun demonstratie te bepalen, anderzijds komen mensen in de woning de bescherming van hun privéleven toe. Swart onderzoekt in dit artikel in hoeverre het Nederlandse recht voldoende mogelijkheden biedt om demonstraties bij woningen te reguleren binnen de kaders van de artikelen 8 en 11 EVRM, en haalt daarbij inspiratie uit de wijze waarop Duitsland, Engeland en Wales, Hongarije en Ierland omgaan met het vraagstuk.