Keuzevrijheid ten aanzien van het eigen levenseinde: Straatsburgse perspectieven - Lawson, Rick (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Recent zijn pogingen ondernomen om de mogelijkheden voor euthanasie en hulp bij zelfdoding in Nederland te verruimen. Zo werd het initiatiefwetsvoorstel ‘Voltooid Leven’ ingediend, en bepleit de Coöperatie Laatste Wil voor de rechter dat een ieder het recht toekomt om over het eigen levenseinde te beschikken. Daarbij wordt verwezen naar het EVRM, maar ook naar rechtspraak in Duitsland en Oostenrijk. Tegenstanders zijn er ook. In de recente zaak Mortier werd voor het EHRM betoogd dat de Belgische euthanasiepraktijk onverenigbaar is met het recht op leven. In hoeverre laat de Straatsburgse jurisprudentie ruimte om de Nederlandse praktijk nog verder te ontwikkelen; in hoeverre bestaat er zelfs een verplichting om dat te doen of, omgekeerd, bestaande mogelijkheden te beperken of zelfs helemaal terug te draaien?