Een ongekend moment. : Multilateralisme en de Raad van Europa - Böcker, Roeland (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Op 8 december 2022 hield Roeland Böcker, de voormalig permanent vertegenwoordiger van Nederland bij de Raad van Europa, een gastlezing aan de Leidse Faculteit der Rechtsgeleerdheid in het kader van de week van de mensenrechten. Centraal stond de beëindiging van het Russische lidmaatschap van de Raad van Europa, in maart 2022, in een onmiddellijke reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Mede gelet op de nog altijd voortdurende oorlog in Oekraïne, heeft zijn betoog niets aan actualiteit verloren; we geven het hier integraal weer.