Myj/mering: Wat betekent zo’n interstatelijke klacht voor de werkdruk bij het Hof? - Myjer, Egbert (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2023)
Interstatelijke klachten hebben bij het EHRM top priority. Maar het moet allemaal wel werkbaar blijven. Alleen al de ontvankelijkheidsbeslissing over het neerhalen van de MH17 telt meer dan 250 bladzijden, plus een bijgevoegd document van 811 bladzijden. Het bestuderen van de achterliggende feiten, de zitting van de Grote Kamer en het daarna raadkameren, het redigeren van de beslissing door een reactiecommissie en het nadien raadkameren over die tekst door de Grote Kamer, moet een immense aanslag zijn geweest op de werktijd van het EHRM. En er liggen, naast andere interstatelijke klachten, ook nog zoveel andere zaken. Het minste dat de lidstaten kunnen doen is zorgdragen voor voldoende financiële middelen om via ervaren griffiemedewerkers de 46 rechters werkelijk te kunnen ondersteunen.