Myj/mering. De noodstop van Rule 39 in een nieuw jasje: Plus: De Britse poging tot een nationaal bommetje onder die noodstop - Myjer, Egbert (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2024)
Vanaf 28 maart 2024 is de bestaande tekst van Rule 39 van de Rules of Court (Interim Measures) en van de daarbij behorende Practice Direction ingrijpend aangepast. Het is nu ook uit de tekst duidelijk dat zo een voorlopige maatregel alleen in uitzonderlijke omstandigheden zal worden bevolen, als sprake is van zaken met een imminent risk of irreparable harm to a Convention right. Ook zijn allerlei verduidelijkingen in de te volgen procedure geformuleerd. Interim maatregelen plegen nog wel in asielzaken te worden bevolen als sprake is van een dreigende uitzetting of overlevering aan een land waar de asielzoeker te vrezen heeft voor lijf of leden. In het Verenigd Koninkrijk heeft de Britse regering omstreeks dezelfde tijd nu juist wetgeving voorgesteld waarin met betrekking tot overbrenging van asielzoekers (in het kader van speciale afspraken naar Rwanda), het laatste woord aan de politiek blijft en de verantwoordelijk minister niet gebonden is aan een bevolen interim maatregel. Het is zorgelijk dat uitgerekend een van de founding fathers van het EVRM dit voorbeeld meent te moeten geven.