Van Turijn naar Vilnius: Over hervormingen van het Europees Sociaal Handvest - Glas, Lize (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2024)
In deze bijdrage vormt de Verklaring van Vilnius (4 juli 2024) aanleiding om het tienjarige hervormingsproces van het Europees Sociaal Handvest (‘ESH’)-systeem onder de loep te nemen. Tevens worden de ESH-verdragen, de toezichtsorganen en de bijbehorende procedures in een notendop besproken. Uit de bespreking van het hervormingsproces zal blijken dat het ESH-systeem er nu beter voorstaat dan tien jaar geleden en op meer aandacht van de Raad van Europa kan rekenen dan tien jaar geleden. Er is meer budget, het Comité van Ministers neemt zijn verantwoordelijkheid voor de follow-up van procedures serieuzer en met name de statenrapportageprocedure is hervormd. Ook hebben enkele staten het ESH (herzien) geratificeerd en extra verplichtingen op zich genomen. Tegelijkertijd blijft er ruimschoots ruimte bestaan voor verdere verbetering op het vlak van ratificatie en ten aanzien van de acceptatie van de collectieve klachtenprocedure, procedurele en inhoudelijke vernieuwingen en de relatie tot het EU-recht.