Contractarbeid van Brits-Indiërs in Suriname als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden (1873-1916) - Pahladsingh, Aniel; van Bockel, Bas (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2024)
Hoewel contractarbeid nauw is verbonden met het slavernijverleden wordt het vaak minder goed begrepen dan slavernij. Door te bepalen in welke termen we over contractarbeid kunnen spreken verbinden we er een moreel en juridisch oordeel aan. Dit kan bijdragen aan een beter begrip van wat contractarbeid eigenlijk inhield, en aan het maatschappelijke bewustzijn van deze periode in de geschiedenis die nog doorwerkt tot in het heden. De conclusie is dat er ten minste sprake was van verplichte arbeid, en gedurende langere periodes van gedwongen arbeid (dwangarbeid).