Op zoek naar common ground: Interpretatie van het EVRM en de rechtvaardiging van rechterlijk optreden in klimaatzaken - Scholten, Tycho (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2025)
Deze bijdrage brengt in kaart welke rol de common-ground-methode heeft gespeeld en kan spelen bij de interpretatie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en de rechtvaardiging van rechterlijk optreden in klimaatrechtspraak. De eerste golf van nationale klimaatzaken gebaseerd op het EVRM wordt geanalyseerd. Waarom besloten Nederlandse en Belgische rechters wel zelfstandig tot een schending van het EVRM, maar rechters in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Frankrijk en Duitsland niet? Vervolgens komt het KlimaSeniorinnen-arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) aan bod. De interpretatie die het EHRM in dit arrest geeft, met behulp van de common-ground-methode, heeft naar verwachting belangrijke implicaties voor toekomstige nationale klimaatzaken.