Conservatieve public interest litigation in Nederland: mensenrechten onder druk of noodzakelijk tegenwicht? - van der Plas, Kris; Stolk, Rowie (Nederlands Tijdschrift voor de Mensenrechten, 2025)
Conservatieve public interest litigation (ook wel right wing legal mobilization genoemd) verwijst naar rechtszaken die worden aangespannen door conservatieve groepen om maatschappelijke of politieke veranderingen te bewerkstelligen. Conservatieve public interest litigation wordt vaak beschouwd als tegenreactie op de juridische successen van progressieve groepen. Het beoogt doorgaans verworven rechten terug te draaien, bestaande normen te behouden of deze te versterken. In de Verenigde Staten is dit fenomeen zowel in de praktijk als de wetenschap sterk ingekaderd, maar voor Nederland is dit (nog) niet het geval. In deze bijdrage wordt een eerste aanzet gemaakt om conservatieve public interest litigation voor de Nederlandse rechtspraktijk en -wetenschap te duiden.