Een venster naar een onderbelicht verleden: : Het diorama van Kerkshoven, door Maarten de Leede - Neuféglise, Merleau (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Afgelopen week trof ik Maarten de Leede op een zonnig terras in Amsterdam om het te hebben over het diorama van de Surinaamse koffieplantage Kerkshoven. De kijkkast werd tweehonderd jaar geleden gemaakt door Gerrit Schouten in opdracht van de Nederlandse plantage-eigenaar. In 1914 kwam het bij het Valkhof Museum in Nijmegen terecht, waar het tot een paar jaar geleden een vrij onzichtbaar bestaan in het depot leidde. Maarten de Leede werkte vorig jaar als junior conservator oude kunst en cultuurgeschiedenis aan een internationaal samenwerkingsproject over het diorama. Maarten de Leede heeft een bachelor in kunstgeschiedenis en de master Curating Arts and Cultures aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Tot voor kort werkte hij als junior conservator oude kunst en cultuurgeschiedenis bij het Valkhof Museum in Nijmegen. Hier maakte hij deel uit van het project rondom het diorama van Kerkshoven, een vergeten object dat nu in de schijnwerpers staat.