De macht van taal en cultuur: Het diorama van Kerkshoven, door Maarten de Leede - Korseman, Krijn (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
De serie Shōgun vertelt het verhaal van Japan aan het begin van de zeventiende eeuw, rond het einde van de Sengoku-periode (ca. 1450-1600). Deze periode werd gekenmerkt door de vele krijgsheren, beter bekend als daimyo, die Japan domineerden. Gedurende de zestiende eeuw wisten drie van deze daimyo Japan te verenigen onder hun leiderschap. Oda Nobunaga (1534-1582) legde de basis voor deze verovering en wist grote delen van Japan onder zijn invloed te krijgen. Na de dood van Nobunaga nam zijn generaal Toyotomi Hideyoshi (1536-1598) het stokje over en voltooide de verovering van Japan. Hideyoshi probeerde tussen 1592 en 1598 twee keer tevergeefs het Koreaanse schiereiland te veroveren.