Verscheidenheid aan de Oudegracht: de Oudegracht in Utrecht: Een bouwhistorisch onderzoek naar de residentiële segregatie aan - de Bruin, Astrid (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Residentiële segregatie, de ruimtelijk scheiding van welstandsgroepen op de woningmarkt, vormt de laatste jaren een belangrijk onderwerp van historisch onderzoek. Daarbij wordt regelmatig gebruikgemaakt van het historisch-geografsch informatiesysteem HisGis. Dit systeem levert bruikbare kwantitatieve gegevens, zoals de huurwaardes van percelen in heel Nederland. Studies naar steden als Alkmaar, Delft en Amsterdam in de vroegmoderne tijd tonen een scheiding op gevelwandniveau: mesosegregatie. Gegoede burgers woonden aan de belangrijke grachten en hoofdstraten, middengroepen aan de onbelangrijke grachten of zijstraten en de minstbedeelden op slecht bereikbaren binnenterreinen. Dit historische onderzoek sluit aan bij het onderzoek naar Hollandse steden, door de residentiële segregatie van het middeleeuwse centrum van de stad Utrecht te analyseren.