De Historisering van China’s moderne maritieme strategie:: Mahans vocabulaire en Corbetts grammatica - Zhao, Pieter (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In 1995 voerde het Chinese Volksbevrijdingsleger een reeks militaire oefeningen uit in de wateren rond Taiwan. Deze oefeningen waren bedoeld als machtsvertoon tegen de regering van de Republiek China onder Lee Teng Hui, die afstand leek te nemen van de ‘One China policy’ ten aanzien van de Taiwanese onafhankelijkheidsbeweging. Als reactie stuurden de Verenigde Staten (VS) twee vliegdekschepen en een amfbisch aanvalsschip naar de Straat van Taiwan, diens grootste machtsvertoon sinds de Vietnamoorlog. Het was op dat moment dat China zich besefte dat het geen realistische militaire reactie kon bewerkstelligen. De les voor China was duidelijk: dit nooit meer. Nooit meer zou China zich laten vernederen door een buitenlandse mogendheid.