Practising shame - Scholten, Uri (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In dit (post-)Me Too-tijdperk klinkt het bijna vergeten concept van shamefastness dat centraal staat in dit boek té bekend. De boodschap dat vrouwen door een bescheiden kledingkeuze en hun gedrag verantwoordelijk zijn voor het beschermen van hun (seksuele) veiligheid en eer blijkt al eeuwen te gelden. In haar boek Practising shame onderzoekt Mary Flannery de complexe rol die shamefastness speelde als cultureel ideaal in de Middeleeuwen omtrent vrouwelijke eer. Shamefastness is volgens Flannery een actieve houding waarbij een persoon zich bewust is van iedere actie die tot schaamte zou kunnen leiden en deze handelingen uit de weg gaat.