Mark Catesby en The natural history of Carolina, Florida and the Bahama Islands: Wetenschappelijk kolonialisme in de natuurlijke Nieuwe Wereld - Danen, Jonas (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Dit artikel analyseert het werk van de achttiende-eeuwse Britse naturalist Mark Catesby. Hij wordt door verschillende historici enerzijds geprezen als een soort proto-ecoloog en anderzijds juist afgeschreven als een slechte kunstenaar. Dit artikel ontstijgt deze tegenstelling door zowel de context van zijn rol in een koloniale setting als de context van de manier waarop hij zijn boek produceerde centraal te stellen. Aan de hand van deze interpretatie worden nieuwe lagen in Catesby’s werk onthuld die inzicht geven in de persoon Catesby zelf en zijn ideeën over de kolonisatie van de natuur in de Nieuwe Wereld. Vervolgens neemt dit artikel afstand van Catesby en The natural history om kort een grotere historische context te schetsen