Wetenschappers op de vlucht - ten Hagen, Sjang (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
p deze foto zien we natuurkundige Albert Einstein, de wereldberoemde grondlegger van de relativiteitstheorie, te midden van een groep mensen die een glimp van hem proberen op te vangen. Einstein en zijn bewonderaars bevinden zich aan boord van de SS Belgenland, een oceaanstomer van de Red Star Line die aan het begin van de vorige eeuw passagiers tussen New York en Antwerpen vervoerde. Het is maart 1933 en Einstein heeft net een intensief bezoek aan de Verenigde Staten achter de rug met een groot aantal publieke en wetenschappelijke optredens. In Amerika is hij een graag geziene persoonlijkheid die zich in de hoogste politieke, culturele en intellectuele kringen begeeft