De vergeten dame waar niemand omheen kon:: Margaretha van Bourgondië (1374- 1441) - Velthuis, Ian (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Het einde van de veertiende eeuw en het begin van de vijftiende eeuw waren periodes van grote politieke veranderingen in de Nederlanden. De hertogen van Bourgondië breidden gestaag hun macht over de verschillende Nederlandse vorstendommen uit. In 1433 kreeg hertog Filips de Goede het door partijstrijd verscheurde graafschap Holland, maar ook Zeeland en Henegouwen in handen. Brabant en Vlaanderen waren toen al onderdeel van de Bourgondische Unie.