De verborgen geschiedenis van remote warfare:: Een studie naar de overeenkomsten tussen covert operations in de Koude Oorlog - de Klerk, Anne (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
De term remote warfare, de militaire strategie waarbij er op morele en fysieke afstand wordt gehandeld, werd door academici bedacht na aanleiding van de War on Terror. Dit betekent niet dat het enkel een hedendaags fenomeen is. Dit artikel neemt de tijdloze aspecten van remote warfare en past ze toe op een casestudy uit de Koude Oorlog. Hieruit zal blijken dat de Amerikaanse geheime operatie bij de Chileense verkiezingen evengoed voldoet aan de kenmerken van remote warfare. Daarnaast kunnen er vraagtekens gezet worden bij de vermeende uniciteit van de omstandigheden gedurende de War on Terror, welke tot de ontwikkeling van remote warfare zouden hebben geleid. Deze studie hoopt een begin te zijn voor meer onderzoek naar historische gevallen van remote warfare, om zo ons begrip van deze oorlogstactiek en haar consequenties te verdiepen.