Zoals men naar Hegel kijkt, zo kijkt hij terug:: De naoorlogse totalitaire kritiek op Hegels universalistische geschiedfilosofie - Rouffaer, Puck (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is de universalistische geschiedtheorie van Hegel regelmatig weggezet als één van de wortels van de totalitaire ideologieën van de twintigste eeuw. Misschien wel de bekendste critici van het totalitaire aspect in Hegels werk, Karl Popper en Jean-François Lyotard, oefenen nog altijd invloed uit op het debat rondom de relevantie van Hegel voor de hedendaagse historicus. Maar waarop zijn hun argumenten eigenlijk gebaseerd en hoe terecht is hun kritiek?