Geen fris is zo fris als *melk is - Striekwold, Amber (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Op 31 maart las ik het volgende bericht op de NOS: ‘Belasting op haver- en rijstmelk, niet op koemelk en chocolademelk’.1 De belasting op frisdranken gaat omhoog en vanaf 2024 zullen plantaardige melkalternatieven daar ook onder vallen. Daar schrokken ik en mijn portemonnee van. Ik zal maar meteen kleur bekennen: ik ben een havermelkdrinker. Deels vanwege dierenwelzijn en milieu, maar vooral omdat ik al van jongs af aan dierlijke zuivelproducten niet goed kan verdragen. Ik ken dus mijn weg in de alternatieve zuivelsector en was enorm blij met de innovaties de afgelopen tien jaar: de (ongezoete) sojamelk bleef toch een acquired taste.