‘Levend geworden slijm’:: Veranderende kennis over endoparasieten in vroegmodern Nederland - Meijer, Charlotte (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In de vroegmoderne tijd veranderde de kennis over endoparasieten radicaal. Terwijl artsen lange tijd gedacht hadden dat ‘wormen’ spontaan uit geprikkeld slijm ontstonden, maakte microscopisch onderzoek in de negentiende eeuw duidelijk dat zij van buitenaf het lichaam binnendrongen. Dit artikel analyseert hoe deze kennis veranderde, welke gevolgen dit had voor de behandeling en hoe deze kennis gedeeld werd.