Ostalgie en de decontextualisering van consumptie in de voormalige DDR: : Historiografische analyse van de grondvesten van de ostalgie - Deurvorst, Jannes (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Na de val van de Berlijnse Muur in 1989 en de hereniging van Duitsland in 1990 kwam er een sentiment van Ostalgie op in de gebieden van de voormalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Met Ostalgie, een vervoeging van Ost en Nostalgie, wordt de weemoed naar de communistische DDR van de Oost-Duitse bevolking uitgedrukt. Wat was hiervan het onderliggend mechanisme? Aan de hand van secundaire literatuur zal de politieke, economische en sociale voedingsbodem van Ostalgie en de samenhangende consumptie in kaart gebracht worden. Het ideologische fundament van consumptiepatronen, de mislukte integratie en de sociaal-psychologische grondvesten vormen de leidraad in dit historiografische overzicht. Hoe ontwikkelde Ostalgie zich vanaf 1989 als product van het Oost-Duitse materialisme?