Oorlog en ongelijkheid: : Een interview met Marjolein ’t Hart - Korseman, Krijn; Oosterhuis, Joost (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In 2022 ging professor Marjolein ‘t Hart met emeritaat. Na jarenlang expert te zijn geweest op het gebied van staatsvorming in de Nederlandse Republiek besloot ze een nieuw boek te schrijven over de Tachtigjarige Oorlog: Oorlog en Ongelijkheid. Ze bestudeert hoe de toename van de welvaart van het gewest Holland en zijn kooplieden tijdens de Tachtigjarige Oorlog ten koste ging van andere gewesten en groepen binnen en buiten de Nederlandse Republiek. Een inclusievere geschiedenis dus, waarin onderbelichte groepen zoals boerengemeenschappen en vrouwen ook aandacht krijgen. Skript-redacteuren Krijn Korsman en Joost Oosterhuis interviewden haar over haar nieuwe boek. Toepasselijk genoeg vond het interview plaats in het Bushuis (oud wapenmagazijn en zitting van de Amsterdamse kamer van de VOC).