The implicated subject:: Beyond victims and perpetrators - Tacoma , Laura (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Rothberg levert een conceptuele bijdrage die essentieel is om te begrijpen hoe het verleden doorwerkt in het heden. The implicated subject biedt vernieuwende analytische mogelijkheden voor een breed scala aan disciplines. Het concept daagt uit tot een kritische blik op de doorwerking van geweld en onrecht. Daarnaast spoort het zowel historici als het bredere publiek aan om de rol van ogenschijnlijk onschuldige subjecten te (her)evalueren in hun bijdrage aan de instandhouding van systemische ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Hoewel de ingewikkelde casussen en de theoretische complexiteit de toegankelijkheid van het werk beperken, levert het boek een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van inclusieve en constructieve visies op collectieve verantwoordelijkheid voor gebeurtenissen uit het verleden en stimuleert The implicated subject kritische (zelf)reflectie op onze eigen rol – niet alleen als historicus, maar ook als individu binnen de maatschappij.