The writing’s on the wall: Grenslijnen in Noord-Ierland tijdens The Troubles (1968-1998) - de Vlieger, Timo (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
De stadsmuren van Noord-Ierland dragen nog steeds de sporen van The Troubles (1968-1998). De muurschilderingen transformeerden de openbare ruimte in een ideologische strijdarena. Daarom schilderden zowel nationalisten als unionisten hun muurschilderingen vaak op muren die zichtbaar waren voor de andere partij. Terwijl de nationalisten en unionisten sterk verschilden in hun symboliek, oversteeg paramilitair geweld als muurschilderingsthema de ideologische grenzen. Hoewel het fysieke geweld sinds het Goede Vrijdagakkoord (1998) is afgenomen, blijft de strijd om de publieke sfeer voortleven - ongetwijfeld tot de laatste muur in Noord-Ierland valt.