Interview met Charles Jeurgens en Edwin Klijn: Het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging in de digitale wereld: Tussen toegankelijkheid en complexiteit - de Graaf, Stephanie (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
De geplande openbaarmaking van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) heeft de afgelopen maanden veel discussie los-gemaakt. Wat begon als een ambitieus project om duizenden naoorlogse dossiers digitaal toegankelijk te maken, werd abrupt stilgelegd na waarschuwingen van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de beslissing van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) die daarop in december 2024 volgde. De belofte van online toegang stuitte op zorgen over privacy en een discussie over de ethische implicaties van het openbaar maken van gevoelige gegevens. De uitdaging ging verder dan technische obstakels; de discussie over de ethiek van de openbaarmaking, de selectie van gegevens en de impact op nabestaanden bleek veel complexer dan oorspronkelijk ingeschat. In dit interview gaat Stephanie de Graaf in gesprek met Charles Jeurgens, hoogleraar Archiefwetenschap, en Edwin Klijn, projectmanager van stichting WO2Net, over de obstakels, ethische kwesties en de toekomst van archieven in het digitale tijdperk. Charles Jeurgens is hoogleraar Archiefwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en heeft uitgebreid gepubliceerd over het dekoloniseren van archieven. Hij vervult adviserende rollen bij het Nationaal Archief en het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij schreef een risicotoets over het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR), waarin hij waarschuwde voor de privacyrisico’s bij de online publicatie van dit archief. Edwin Klijn werkt in dienst van WO2Net en als projectmanager in het project ‘Oorlog voor de Rechter’. In die functie vervult hij een sleutelrol in het digitaliseren en online beschikbaar stellen van het CABR. Klijn heeft gepubliceerd over massadigitalisering en de Nationaal- Socialistische Beweging (NSB).