De verborgen kracht van vrouwelijke leiders: Het diorama van Kerkshoven, door Maarten de Leede - de Graaf, Stephanie (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Het is duidelijk dat een land door zowel mannen als vrouwen wordt gevormd, maar de geschiedschrijving blijft dit nog steeds onvoldoende weerspiegelen. Het recent verschenen boek Moeders des Vaderlands door Femke Deen en Ineke Huysman werpt een welverdiende spotlight op de vaak onderbelichte vrouwelijke figuren in de ontstaansgeschiedenis van Nederland en België. Het boek toont overtuigend aan hoe groot de invloed van deze vrouwelijke bestuurders is geweest. Achttien onderzoekers beschrijven achttien invloedrijke vrouwen, variërend van het Bourgondische vorstenhuis tot het Huis van Oranje-Nassau, afkomstig uit de twaalfde tot de negentiende eeuw.