Hoe de geschiedenis ontstond:: Barthold Georg Niebuhr en de vorming van een academische discipline - van Dormolen, Jonas (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
De stormachtige periode tussen het begin van de Franse Revolutie in 1789 en de val van Napoleon in 1815 zag in Duitsland het ontstaan van een nieuwe omgang met de geschiedenis. Spil in deze ontwikkeling was historicus en diplomaat Barthold Georg Niebuhr, die in 1810 de eerste docent geschiedenis werd aan de nieuwe Universiteit van Berlijn. Zijn werk, in combinatie met de rumoerige omstandigheden, brachten de geschiedenis als academi