De ongelijke betekenis van gelijkheid:: De strijd voor een gelijkwaardige verhouding tussen Nederland en Java in 1868 - van Amerongen, Annabel (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
‘Ongelijke gelijkheid’, het lijkt tegenstrijdig, maar het denken over gelijkheid kent vaak een dimensie van ongelijkheid. De grenzen die de negentiende-eeuwse actiegroep de Maatschappij tot Nut van den Javaan stelde aan gelijkwaardige verhoudingen tussen Nederland en Java, levert een interessante casestudy op om gelijkheid beter te begrijpen. De differentiatie tussen gelijkheid op economisch, maatschappelijk en politiek gebied maakt namelijk duidelijk hoe ongelijk het denken over gelijkheid kan zijn.