Marie de Guise en Mary, Queen of Scots: 1554-1587:: Legitimiteitsproblemen van een regent en vorst in vroegmodern Schotland - Kleefman, Inge (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Op het eerste gezicht lijkt het verschil tussen het regentschap van Marie de Guise en het koningschap van Mary, Queen of Scots, groot. Desondanks kregen beide vrouwen te maken met drie problemen die een bedreiging vormden voor hun legitimiteit als heerser. Het is echter nog maar de vraag of de formele regeringsvormen van regentschap en koningschap invloed hadden op de manier waarop beide vrouwen omgingen met deze legitimiteitsproblemen.