Aron Mendes Chumaceiro (1810-1882):: De laatste opperrabbijn van curaçao - van Dijk, Jaïr (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Op 7 februari 2022 interviewde ik Esther Vleeschhouwer-Blocq (1924) in haar huis in Amsterdam-Buitenveldert. De inmiddels 99-jarige Auschwitzoverlevende begon die dag te vertellen over vroeger, en haar familie. In 1857 werd haar wees geworden grootvader Aron Oëb Brandon (1853- 1925) samen met zijn jongere zusje Benvenida (1857- 1927) opgenomen in het gezin van de toenmalige opperrabbijn van Curaçao: Aron Mendes Chumaceiro (1810-1882).