De doos van Pandora die het populisme heet:: Een interview met Martijn Icks - Merleau Neuféglise , Merleau (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Martijn Icks, docent Oude Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, gaf onlangs een lezing in H’ART Museum over populisme in het oude Rome. De Romeinse Republiek viel in 27 v.Chr. toen Octavianus (Augustus) princeps werd en daarmee het Romeinse Keizerrijk inluidde. Zijn voorganger Julius Caesar legde door onder andere aanspraak te maken op de steun van het Romeinse volk de basis voor deze omslag. Redacteur Merleau Neuféglise interviewde Icks over populisme in de oudheid en de verbanden met de huidige opkomst van populisme in het Westen.