De gezondheidsoorlog van 1900: Vegetariërs tegen de gevestigde wetenschap - Hell, Maxime (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In de vroege twintigste eeuw bestond in Nederland een omvangrijke groep vegetariërs, met gedeelde opvattingen over het goede leven. De term ‘vegetariër’ is afgeleid van het Latijnse vegetus, dat ‘gezond’ betekent, en werd gangbaar in Engeland en Duitsland rond 1860. Een paar decennia later bereikte het vegetarisme ook Nederland, waar het snel groeide.De Nederlandse vegetariërs organiseerden zich in de Nederlandse Vegetariërsbond (NVB), die ijverde voor betere toegang tot vegetarisch eten. Dat deed de bond bijvoorbeeld door vegetarische recepten te verspreiden en vegetarische restaurants op te zetten.