Visions of Istanbul from the sea, past and present - Short, Ewan (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Het hedendaagse Istanbul is een stad omringd en doorsneden door de zee. Het ritme van het leven in de stad is georiënteerd rond de Bosporus, de inham van water die de Gouden Hoorn wordt genoemd en de Zee van Marmara ten zuiden van de Bosporus. Voor veel van de zeventien miljoen inwoners van de stad wordt de reis naar hun werk bepaald door het oversteken van de uitgestrekte Bosporus, per auto of boot. Vrijetijdsactiviteiten zijn ook georiënteerd rond de kustlijnen van de stad en kleine bussen van het openbaar vervoer (dolmuşen) brengen bewoners regelmatig van de steile heuvels die erboven uitsteken naar de kustlijn. Als bezoeker van de stad tijdens mijn promotieonderzoek was ik onder de indruk van de plotselinge zintuiglijke verandering bij het verlaten van de afgesloten straten op de heuvels van de stad en bij aankomst aan de kust van de uitgestrekte Bosporus.