Van Stoommachines tot AI: De onveranderlijke angst voor het nieuwe - Neuféglise, Merleau (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Statiegeld dat op blikjes wordt toegepast, relaties die eindigen, wegen die afgesloten zijn vanwege verbouwingen: het zijn allemaal veranderingen waar we als mens vaak moeite mee hebben. Onze weerstand tegen verandering zit diepgeworteld. Evolutionair gezien is dit erg logisch. In de evolutietheorie geldt immers: als iets werkt, blijft het bestaan, werkt het niet, dan verdwijnt het. Als de gang van zaken functioneert, voelt verandering gevaarlijk. Het is dan ook niet voor niets dat grote veranderingen gedurende de gehele geschiedenis op veel protest stuiten. De stoommachine, spoorwegen, elektriciteit, telefoons, auto’s, vliegtuigen, televisie en het internet waren stuk voor stuk technologieën die beangstigend aanvoelden voor de mensen die hun opkomst meemaakten.