Middeleeuwse medemensen: : De clichés over de donkere eeuwen voorbij - van der Poel, Julius (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
In Middeleeuwse medemensen rekenen tien jonge mediëvisten af met ons clichébeeld van de donkere middeleeuwen. In een beknopte inleiding leggen Jonas Roelens en Nathan van Kleij uit dat onze stereotypen en vooroordelen voortkomen uit de schrijfdrift van generaties humanisten, renaissancedenkers en verlichtingsfilosofen die elk op hun eigen manier de eigen tijd wilden vereeuwigen als ‘nieuw’, ‘revolutionair’ en ‘verlicht’.