Onverschilligheid is geen optie: : Het Nationaal Holocaustmuseum gedurende de genocide in Gaza - de Vries, Yoni (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Ondanks de krachtige oproep tot moreel bewustzijn die het Nationaal Holocaustmuseum aan zijn bezoekers doet, blijft het museum angstvallig stil in het aangezicht van hedendaags onrecht. In de naam van neutraliteit verzaakt het zijn verantwoordelijkheid voor actieve betrokkenheid en verbiedt het museumdocenten zelfs om uitspraken te doen over de genocidale intenties van het Israëlische regime. Terwijl het museum zich zou moeten positioneren als een neutrale en centrale plek voor hedendaagse bezorgdheid over politiek geweld, dreigt het genocide te reduceren tot een geïsoleerd verleden.