Eastern approaches: Diplomaat, soldaat en avonturier - Neuféglise, Merleau (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
Het boek Eastern approaches (1949) van de Britse Fitzroy Maclean (1911-1996), dat onlangs is vertaald als Oostwaards (2023), is een memoire waarin Maclean zijn ervaringen deelt als diplomaat, soldaat en avonturier. De lezer reist mee langs fascinerende locaties: van overvolle treinen in Stalins Sovjet-Unie en de dorre woestijnen van Noord-Afrika tot de bossen van Servië. Maclean beschrijft de politieke, culturele en militaire omstandigheden waarin hij zich bevindt en biedt hiermee een unieke kijk op belangrijke historische gebeurtenissen in de twintigste eeuw.