Amsterdam-Zuid in donkere tijden: Het oorlogsdagboek van een ondergedoken baby - van der Kaaij, Berber (Skript Historisch Tijdschrift, 2025)
‘Ik ben een kerstkindje, de mensen zeggen een gelukskindje.’ Zo begint het oorlogsdagboek van Berdi op 26 december 1942. De Joodse Beri werd een dag eerder geboren in Amsterdam en werd een paar dagen later ondergebracht bij Margaretha (Greet) van Hinte en Cornelia (Cor) Hennekam. Om de overlevingskansen voor Berdi te vergroten moesten haar ouders ergens anders onderduiken. Dus gescheiden van haar ouders werd ze liefdevol opgenomen door deze twee vrouwen. Zij hielden in naam van Berdi een dagboek bij.